2014.02.24.
20:36

Írta: Hores

A gömb (1998) - "Mértani közepes"

Eredeti cím: Sphere

Film típusa: amerikai sci-fi akciófilm

Rendezte: Barry Levinson

Főszereplők: Dustin Hoffman (Norman), Sharon Stone (Elizabeth), Samuel L. Jackson (Harry)

Emlékszem milyen mély benyomást tett rám ez a film, amikor gyerekként először láttam. A napokban az egyik csatorna műsorára tűzte A gömböt, én pedig nosztalgikus érzésekkel huppantam le a tévé elé. Bár ennyi év után még csak megközelítőleg sem azt kaptam mint egykor, azért a maga idejében nem volt ez rossz film.

sphere.jpg

A Csendes-óceán mélyén az amerikai haditengerészet egy 300 éves űrhajóra bukkan. A hajó feltérképezésére egy 4 fős tudóscsapatot küldenek mélybe, akik kiderítik, hogy a jövőből érkezett. A bonyodalmakat egy hatalmas fémgömb fokozza, így a nyugodtan amúgy sem ígérkező kirándulás igazi rémálommá válik. A film egyébként Michael Crichton 1987-es sci-fi novellájából készült.

Három olyan színészt sikerült megnyerni erre az alkotásra, akik ekkor már túl voltak életük alakításán, de még mindig A kategóriás művésznek számítottak. Sharon Stone (Elemi ösztön), Samuel L. Jackson (Ponyvaregény) és Dustin Hoffman (Esőember) sem okoz csalódást, hozzák a tőlük elvárható szintet.

A film a Gömb körül forog, amely *SPOILER* az emberek tudta nélkül, életre kelti a félelmeiket. Ezek aztán jó kis bonyodalmakhoz vezetnek. Hőseink egymás életét veszélyeztetik, anélkül, hogy tudnának róla. *SPOILER VÉGE*

A mozi gyönyörű környezetben játszódik, én magam amúgy is imádom a mélyben zajló történeteket. A film hangulata is rendben van, kicsit klausztrofóbiás, kicsit bizonytalan. Nekem bejött.

Ami nem tetszett az a történet kidolgozatlansága. Van egy remek alapötlet, de körülbelül a felét sem hozták ki belőle. Annyi ziccer maradt kihasználatlanul, hogy az nekem fájt. Lehetett volna csűrni-csavarni a dolgot, de nem tették, így pedig csak egy erősen közepes, felejthető alkotás kerekedett az egészből.

Végítélet: Nem rossz film A gömb, de szerintem hozzám hasonlóan sokan ugyanazt gondolják a végefőcím alatt: "Ebben sokkal több volt." De az az áhított több benne is maradt a történetben, sőt a bugyuta befejezés sokat ront az amúgy pozitívba billenő összképen.

Jó film értékelés: 5.5 pont

IMDB adatlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr15831162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása