2014.02.27.
14:15

Írta: Hores

A berni követ (2014) - "A magyar film megint szép lesz?"

Film típusa: magyar tévéfilm

Rendezte: Szász Attila

Főszereplők: Kulka János (Koronai), Szabó Kimmel Tamás (Ábel), Kádas József (Bános)

 Tényleg feltámadóban van a magyar a filmipar? Tényleg olyan zseniális Kulka János? Tényleg jó film "A berni követ"?

Ezekkel a kérdésekkel, némi kétellyel és nagy izgalommal vetettem bele magam Szász Attila filmjébe.

berni követ.jpg

 A film megtörtént esetet dolgoz fel némi fikcióval vegyítve. "A Magyar Népköztársaság berni nagykövetsége ellen két emigráns magyar fegyveres támadást indít és túszul ejtik a magyar nagykövetet. Harcoltak 56-ban, és harcolnak most is. Céljuk emberek megmentése és bűnösök leleplezése."

A berni követ az utóbbi évek legjobb magyar filmje. Van mondanivalója, van története, vannak benne jó alakítások, és feszültség is. A magyar filmipar végre nem egy újabb gagyi vígjátékot okádott ki magából, hanem minden idők legjobb magyar túszdrámáját. Az egyik pillanatban még a támadókkal érzünk együtt, a másikban a nagykövetet sajnáljuk. Dühösek vagyunk Kádárra, Vermesre, a kommunizmusra, szimpatizálunk a tüntetőkkel, és igazi hazafias érzelmek törnek elő belőlünk.Ennél nagyobb dicséret pedig nem kell egy filmnek.

Az alkotás azért is remek, mert ezen keresztül bepillanthatunk kicsit a régi rendszerbe. A kommunizmus, a vasfüggöny, az átkos rengeteg olyan sztorival, eseménnyel szolgált, amik filmek tucatjainak adhatnak témát. Reméljük, idővel ezt is elkezdik feldolgozni a "filmgyárak", és akkor sok fiatal kaphat majd hiteles képet arról a korszakról.

Két hibája van a filmnek: az egyik az, hogy nem játsszák a hazai mozik. Szívesen megnéztem volna széles vásznon, többedmagammal. A másik pedig az, hogy nem kötelező "olvasmány". Mindenki látnia kellene, aki eleped a hollywoodi vackokért, a tucatfilmekért, és az 1 garast sem érő "művekért". Mert ez a miénk!

Végítélet: Nézzétek meg! Remekmű, amelyet megnézve rájövünk, vannak még jó rendezőink, színészeink, sztorijaink, stb. Sőt el is hisszük, hogy a filmgyártásban is igazán tehetségesek vagyunk. Csak kell egy jó sztori, egy tehetséges/motivált/képzett/lelkes csapat és némi pénz. Aztán csak tátott szájjal kell figyelnünk a végeredményt, és büszkén felállni a készülék elől arra gondolva: "A magyar film megint szép lesz..."

Aki pedig lemaradt a filmről, az sürgősen pótolja!

Jó film értékelés: 8 pont

IMDB adatlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr715831646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása