2014.04.21.
19:47

Írta: Hores

Borgman (2013) - Megválaszolatlanul

Eredeti cím: Borgman

Film típusa: holland thriller

Rendezte: Alex van Warmerdam

Főszereplők: Jan Bijvoet (Camil Borgman), Hadewych Minis (Marina), Alex van Warmerdam (Ludwig)

borgman_plakat.jpg

Camil Borgman egy csavargó képében kopogtat be egy holland mintacsalád ajtaján, ahol előbb a feleség bizalmába férkőzik, majd átveszi a hatalmat a család felett. Ezután már senki sem képes megállítani a könyörtelen brigádot.

Nagy reményeket fűztem a Borgmanhoz. Az előzetes egy újszerű, sötét thrillert ígért, ami részben be is igazolódott. De a film ennek ellenére pocsék lett.

Előre leszögezném: szeretem a művészfilmeket - ha van értelmük - , és szeretem az európai filmeket is (ott van például a szintén holland "Az ördög dublőre", ami egy mestermű). Ez a film viszont egy hatalmas baklövés. Semmi, ismétlem semmi mondanivalója sincs és ami a legbosszantóbb a történet tele van logikátlanságokkal, amikre persze nincs válasz. Elképesztően sok megválaszolatlan kérdés marad bennünk a film végén (kik ők, mivel győzik meg a feleséget, miért ölnek, mit akarnak a gyerekekkel, mit itatnak velük...). Értem én, hogy az a jó ha a néző gondolkodik és kitalálja a saját variációját, de ez már túlzás.

Az egészet úgy kell elképzelni, hogy kapunk x szereplőt, meg egy cselekményt. De hogy ki, mit és miért tesz, arról fogalmunk sincs. Tényleg nem szeretem a szájbarágós történeteket, de hogy ennyire semmit se tudjunk meg a sztoriról, az nagyon meredek. Így pedig élvezhetetlenné válik a film.

Néhány helyen úgy emlegetik ezt a filmet, mint egy sötét humorú thrillert. Én sok mindenen tudok nevetni, de aki ebben a filmben humort talál, annak nagyon alacsonyan van a "humorküszöbe". Vagy inkább nincs is...

Végítélet: A Borgman egy ritka elcseszett film. Jó kis thriller lehetne, de egy értékelhetetlen katyvasz az egész. Pedig a szereplők érdekesek (Borgman, Ludwig, Pascal, Stine), de ennél több pozitívumot nem tudok felsorolni. Azaz mégis: Magyarországon a feljebb látható pofás kis plakát hirdeti a filmet (Merényi Dániel munkája), és a Stine-t játszó színésznő is felettébb csinos. De a film akkor is szörnyű!

Jó film értékelés: 2.5 pont

IMDB adatlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr46065917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása