2014.04.10.
17:52

Írta: Hores

A messzi dél vadjai (2012) - Furcsa mese

Eredeti cím: Beasts of the Southern Wild

Film típusa: amerikai filmdráma

Rendezte: Benh Zeitlin

Főszereplők: Quvenzhané Wallis (Hushpuppy), Dwight Henry (Wink)

a-messzi-del-vadjai-magyar-plakat.jpg

A világtól távol, egy összetartó közösségben él a hatéves Hushpuppy az alkoholista édesapjával. A Teknőben - amely egyébként egy fiktív hely, a valóságban nem létezik - a kislány legfontosabb támasza a természet. Itt élik gondtalan életüket egészen addig, amíg egy hatalmas vihar el nem önti a Teknőt, Hushpuppy édesapjáról pedig kiderül, hogy halálos beteg. A kislány megpróbálja visszahozni a vihar előtti idillt.

Legjobb film, rendező, női főszereplő és adaptált forgatókönyv. Négy jelölés a 2013-as Oscar gálán. A messzi dél vadjai végül szobor nélkül maradt, de vajon jogos volt-ezt a filmet ilyen magasságokba emelni?

A messzi dél vadjai nem film, hanem inkább egy mese, nagyszerű zenékkel, szép tájakkal és egy nagyon megnyerő ifjú főszereplővel. Quvenzhané Wallis fiatal kora ellenére ügyesen oldotta meg a szerepét, igaz alakításához nem jött rosszul cukisága sem. A szinkronja pedig szinte tökéletes.

Az mozi hangulata megnyerő, ennek ellenére szerintem ez egy túlértékelt mű. A kihalt lények megjelenés és vándorlása - ami fontos elem a filmben és ez a momentum teszi leginkább meseszerűvé - nem rossz ötlet, de egy átlag filmnéző nem biztos, hogy érteni fogja a szerepüket. A filmben egyébként sok visszatérő elem található (4 lény, 4 barátnő), amik közül többet nagyon jól kitaláltak.

A film szereplői - Hushpuppy-t leszámítva - nem igazán pozitív karakterek. Alkoholisták, igénytelenek és rendkívül önzők is. Így nem könnyű megkedvelni őket, azonosulni meg pláne lehetetlen velük, és így a film mondanivalója is megkérdőjelezhetővé válik.

Végítélet: A messzi dél vadjai egy érdekes mozi. Mindenképpen tegyetek vele egy próbát, mert simán megeshet, hogy beszippant Titeket a film világa. Engem nem tudott, ettől függetlenül egyszer érdemes volt megnézni. Az Oscar jelöléseket túlzásnak gondolom, de ez mindenképpen más film, mint az átlag, igaz nekem kicsit sok volt.

Jó film értékelés: 5.5 pont

IMDB adatlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr856011554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása