2014.05.12.
20:57

Írta: Hores

47 Ronin (2013) - Japán legenda amerikai köntösben

Eredeti cím: 47 Ronin

Film típusa: amerikai fantasztikus kalandfilm

Rendezte: Carl Rinsch

Főszereplők: Keanu Reeves (Kai), Hiroyuki Sanada (Kuranosuke Ôishi), Kou Shibasaki (Mika)

47-Ronin-MainNT-drop.jpg

A 47 Ronin az egyik legrégebbi szamurájlegendát dolgozza fel. A film címszereplői és a félvér Keanu Reeves bosszút akar állni az álnok nagyúron, aki megölte gazdájukat, őket pedig gazdátlan szamurájjá tette. Mágia, harc, ármány, boszorkányság és hűség. Egy japán legenda amerikai szemmel.

És ez film legnagyobb hibája. Adott egy minden természetfeletti erőt, hatalmat nélkülöző japán legenda a 47 roninról. De az amerikaiak persze nem elégedtek meg ezzel. Ők aztán nem csinálnak egy érzelmes drámát, japán szereplőkkel. Nem, inkább beindították a már oly sokszor bizonyító hollywoodi kliségyár motorját és rögtön le is gyártottak egy csomó baromságot: félvér szereplő, űrlényszerű erdőlakók, óriáskatona, és a legirritálóbb, a filmet végigvonagló boszorkány.

Nálam főleg utóbbi verte ki a biztosítékot, elképesztően zavaró volt a karaktere. A film pedig le lett butítva egy közepes akciófilm szintjére.

A készítők nem igazán tudták eldönteni milyen mozit készítsenek. Szerintem két járható út lett volna.

1. Gyűrűk Ura szerű film, sok csatával, emlékezetes szereplőkkel. Nos utóbbi egyértelműen nem teljesült, és azért az akciójelenetektől sem maradt tátva a szám.

2. Törekednek a történeti hűségre, kihagyják ez a félvér baromságot, meg a többi felsőbb hatalmat és csinálnak egy szívhez szóló drámát, ami a szamurájok hűségéről, a bosszúról és az elhivatottságról szól. Szerintem ez lett volna a járható út, igaz akkor a film nem kaszál a pénztáraknál, de nem is kerül ennyibe az elkészítése.

Végítélet: Egyszer nézhető, gyorsan felejthető film, amelynek az előzetese, beharangozója rengeteg embert csúnyán átvert. Azt hittünk végre a mozikba kerül a "300" című film japán változata, de csalódnunk kellett. A 47 Ronin csak a látványra épít. A japán legendát csúnyán kiszínezi, semmi hagyománytisztelet nem érződik belőle. Ez történik, ha az amerikaiak saját közönségük ízléséhez akarják igazítani a számukra külföldi filmeket, sztorikat (Oldboy, A tetovált lány sorozat, Engedj be). Kíváncsi lettem volna, hogy ezt a legendát miként dolgozza fel egy profi japán/dél-koreai/thai filmes csapat. Ennél biztosan élvezhetőbb lett volna a végeredmény.

Jó film értékelés: 4.5 pont

IMDb adatlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr56156792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása