2014.02.24.
18:34

Írta: Hores

A holló (2012) - "Poe Budapesten"

Eredeti cím: The Raven

Film típusa: amerikai-magyar-spanyol thriller

Rendezte: James McTeique

Főszereplők: John Cusack (Edgar Allan Poe), Luke Evans (Emmett Fields), Alice Eve (Emily)

Az irodalom egyik kiemelkedő alakja, egy sorozatgyilkos és a korhű Baltimore itt Budapesten.

Amikor először halottam A holló című filmről, egyből Brandon Lee klasszikusa jutott az eszembe. Megijedtem, hogy jön a remake, és porba tiporja az oly tökéletes elődöt. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ez a film nem is említhető egy lapon a 94-essel, de így is érdemes volt "megszületnie".

the_raven_(2012)_poster_1.jpg

A sztori szerint valaki gyilkolni kezd Baltimore-ban, méghozzá Edgar Allan Poe novelláit lemásolva. Az író és Fields nyomozó együtt próbálnak rájönni, ki és milyen indítékkal modellezi le Poe korábbi műveit.

A történet nem nagy durranás, tucatjával láthattunk már korábban olyan filmeket, ahol az író van a középpontban egy őrült rajongó vagy saját meghasadt elméje miatt (Titkos ablak, A 23-as szám, Tortúra). Ellenben sokat dob a történeten, hogy finoman beleszőtték az irodalmat, és az is, hogy igyekszik korhű lenni. Ezért pedig mi magyarok is sokat tettünk, hiszen a film nagy részét hazánkban, azon belül is Budapest forgatták. A díszletet és a környezetet végignézve kijelenthetjük, hogy jó munkát végeztünk.

De vissza a filmhez, ami nem rossz, de nem is jó.

Nem rossz, mert van benne irodalom, nyomozás, remek az 1840-es évek Baltimore-jának hangulata és megformálása, valamint a film bizonyos elemei a valóságból lettek átvéve.

Nem jó, mert bár bírom Cusack-ot - főleg az Azonosság című filmben - de nem ő a megfelelő Poe megformálására. Én egy más típusú színészt szívesebb láttam volna ebben a szerepben. Hangsúlyozom, nem a játékával van bajom, egyszerűen csak nem illik rá a szerep.

Nem jó, mert nem maradandó. Aki hozzám hasonlóan nincs tisztában Poe munkásságával, az néhány hét alatt úgy elfelejti a filmet, mintha sohasem létezett volna. Nincs egyetlen emlékezetes momentuma sem a filmnek.

Nem jó, mert kicsit általános. A híres író rövid, de annál intenzívebb életet élt, jó lett volna több dolgot megtudni erről (pl. elvette feleségül a 13 éves unokatestvérét). Sokkal szívesebben utaztam volna vissza Poe valós életébe, mint egy fiktív gyilkossági sorozatba.

Végítélet: Egyszer nézős film A holló. Sohasem kerül be a kedvenceink közé, sőt a képernyőt sem fogjuk tátott szájjal bámulni sem a sztori, sem a látvány miatt, és még csak állejtő alakításokat sem láthatunk. Mégis mondok két indokot, amiért érdemes végignézni: 1. nagyrészt nálunk készült, 2. egy 19. századi költőről szóló mű, ilyet pedig Hollywood csak szökőévente gyárt.

Jó film értékelés: 5.5 pont

IMDB adatlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr855830597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása