2014.04.23.
14:50

Írta: Hores

Az ördög dublőre (2011) - Méltatlanul elfeledve

Eredeti cím: The Devil's Double

Film típusa: belga-holland thriller

Rendezte: Lee Tamahori

Főszereplők: Dominic Cooper (Uday Huszein/Latif Yahia), Philip Quast (Szaddám Huszein/Faoaz)

devilsdouble.jpg

A pszichopata Udaj Husszein Irak legutáltabb embere. Egyetlen szerencséje, hogy a véres kezű diktátor Szaddam Husszein fia, így pedig büntetlenül erőszakoskodhat a nőkkel szemben, gyilkolhatja meg a neki nem szimpatikus embereket és azt tehet amit akar. Visszaél hatalmával, amiért az emberek sorra követik el ellene a merényleteket. Testi épsége érdekében Udaj arra kényszeríti Latif Yahiát, hogy a dublőre legyen. Vagy inkább a golyófogója... Igaz történet alapján.

Ez a film egy mestermű! Dominic Cooper egymaga játssza el a két főszereplőt, nem is akárhogyan. Ő az utált Udaj és a sarokba szorított Latif. Engem abszolút magával ragadott az alakítása. Az egyik pillanatban minden erkölcsöt nélkülözve éli aljas életét, a másikban pedig legszívesebben megölné "munkaadóját azaz saját magát". Nem is értem, hogyan maradhatott komolyabb visszhang nélkül ez a remek alakítás.

Ja de, tudom. Ez a film nem Amerikában készült, így a szakma nem ismeri el. Pedig lenne miért.

Erőszak, gyilkosság, kábítószer. E három dolog körül forgott Udaj életet, akinek kegyetlenkedéseit a film csak finomítva mutatja be Udaj , de sok tette még így is sokkolóan hat. A National Geographic Bekasztlizva című sorozatából még többet megtudhatunk Szaddam fiáról.

A mozi természetesen részben eltér a valóságtól, de úgy gondolom ez jelen esetben megbocsájtható.

Végítélet: Zseniális film, zseniális történet. Egy érinthetetlen diktátor könyörtelen fia, aki mentális problémákkal küzd. A rendező remekül mutatja be a tébolyt, amely Udaj Husszeinen eluralkodott és jól modellezi az iraki társadalmat is.

A film egyetlen hibája az, hogy valamiért nem hagy mély nyomot az emberben. Nagyjából 2 hete néztem meg és sok részlet már most a feledés homályába merült. Ettől függetlenül kötelező megnézni!

Jó film értékelés: 7 pont

IMDB adatlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr666015523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása