2014.02.25.
17:42

Írta: Hores

Elysium - Zárt világ (2013) - "Inkább a Feledés"

Eredeti cím: Elysium

Film típusa: amerikai sci-fi

Rendezte: Neill Blomkamp

Főszereplők: Matt Damon (Max), Jodie Foster (Delacourt), Alice Braga (Frey)

Az Elysium előzetesét látva meg voltam győződve arról, hogy ez lesz 2013 legjobb sci-fije. Tévedtem. Megint csak egy blőd akciófilmet kaptunk a szokásos hollywoodi klisékkel.

Elysium-imax-poster-matt-damon.jpg

2150-re a Föld zsúfolt, szennyezett és veszély hellyé válik. A tehetősek ezért aztán létrehoznak egy mesterséges holdat - az Elysiumot -  és itt élik problémáktól és betegségektől mentes mindennapjaikat. Max (Matt Damon) egy szerencsétlen munkahelyi baleset következtében komoly dózisú sugárzást kap, így választania kell: meghal vagy megpróbál eljutni az Elysiumra, ahol azonban nem várják tárt karokkal.

Neill Blomkamp-ot már ismerhetik a sci-fi fanatikusok, ő írta és rendezte ugyanis a remek District 9-et. Új mozija sokkal gyengébbre sikerült.

Kezdjük a pozitívumokkal: nagyszerűen néz ki az Elysium a filmben. Szívem szerint én inkább legeltettem volna a szememet a gazdagok hazáján, minthogy a bugyuta sztori kibontakozását figyeljem. Mert nagyjából ez az egyetlen dolog, amit a serpenyő egyik oldalába tudunk tenni, hiszen az Elysium egy összelopkodott film.

Van itt nekünk egy kis szerelmi szál, anyuka beteg kislánnyal, , akció, high-tech kütyük, egy hatalommániás és kegyetlen védelmi miniszter Jodie Foster személyében és persze megjavuló, önfeláldozó főhősünk is. Ja és itt van Neil Blomkamp kedvence Sharlto Copley is, aki a District 9 főszereplője volt, és akkori munkáját ügyesen meg is oldotta. De most egy annyira bugyuta karaktert formáz meg, hogy szívem szerint kikapcsoltam volna a filmet, amikor ő került képernyőre. Nincs mit szépíteni, egy igazi barmot játszik, aki még idegesítő is.

Szóval nincs színészi játék, nincs következetes sztori és nincs lélegzetelállító akció sem. Azt hittem a Matt Damonra szerelt "váznak" komoly szerepe lesz a filmben (tud majd tárgyakat mozgatni vele, gyorsabban futni...). Dehogy! Azt hittem lesz szó a robotkatonákról, a technikáról... stb. Dehogy! Semmi sincs megmutatva, semmi sincs bemutatva. A történet felszínessége miatt nem is lehet elmerülni az amúgy szépen megcsinált jövőben.

Végítélet: Azt hittem kicsit beleláthatunk a gazdagok (miért jó, hogy semmit sem csinálnak, hogy nincsenek céljaik, lehet-e gyerekük vagy sem, öregszenek-e?), illetve a szegények életébe (Afrika, Ázsia, Európa, mit csinálnak, mit esznek?). Nagyszerű társadalomkritika készülhetett volna a filmből, de egy sokatmondó korszakos mű helyett megint kaptunk egy bugyuta sztorival operáló akciófilmet. Ha 2013 és sci-fi akkor a Feledés!

UP1: Nagyon bírom William Fichtnert, de valami elképesztően zavaró volt, hogy új szinkronhangot kapott.

Jó film értékelés: 4 pont

IMDB adatlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr995831881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása